Hej kochani :)
Nie wiem czy u Was też tak jest ale w naszym domu nie możemy obyć się bez mnóstwa przypraw. Odkąd przekonałam mamę abyśmy używali mniej soli w naszej kuchni zagościły rozmaite przyprawy, które z powodzeniem zastępują nam słony smak. Ostatnio nawiązana współpraca ze sklepem Eldorado Przypraw bardzo nas ucieszyła, ponieważ w asortymencie sklepu napotkałyśmy na wiele ciekawych przypraw, których nie miałyśmy jeszcze okazji wypróbować w naszej kuchni :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam trzy z nich, które swoim uniwersalnym zastosowaniem podbiły nasze serca :)
Zapraszamy :)
Cząber zapachem przypomina kminek, jednak jest delikatniejszy i bardziej subtelny. Świetnie sprawdza się do łagodnych dań, ponieważ zawiera trochę pikanterii, która podkręca smak naszego dania.
Cząbru użyłyśmy do przyprawienia fasolki po bretońsku oraz farszu do naszych pierożków :) Dzięki temu smak fasolki zyskał na wyrazistości a w farszu smak pieczarek i kapusty zyskał delikatnego grzybowego posmaku.
Zaintrygowane nazwą oraz zawartością aż 18 ziół w swoim składzie przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza podbiła nasze kubki smakowe dodana do farszu na pierogi oraz sosu pieczarkowego serwowanego do kopytek. Dodatek kurkumy,imbiru i kozieradki nadaje lekko orientalnego smaku daniom ale równoważą go bazylia, majeranek oraz czosnek i cebula.
Ostatnią z przypraw jaką chcemy Wam przedstawić w dzisiejszym wpisie jest estragon. Przyprawa ta bardzo przypadła nam do gustu dodawana do warzyw oraz jajecznicy :) Posiada lekką goryczkę jednak nie jest ona w daniach wyczuwalna za to aromat korzenno-ziołowy jak najbardziej. Estragon wspomaga trawienie, świetnie sprawdza się do dań kapustnych dlatego też również wylądował w naszym farszu do pierogów :) Pamiętajcie aby estragon dodawać na końcu gotowania, ponieważ nie powinno się go już gotować :)
Zachęcamy Was do odwiedzenia strony producenta, w ofercie sklepu Eldorado Przypraw znajdziecie również herbaty, suplementy diety, żywność ekologiczną, miody oraz artykuły masarskie.
Strona na Facebooku
Pozdrawiamy,
Jola i Justyna
Chętnie bym wypróbowała ich przypraw, uwielbiam aromatyczne dania i też staram się ograniczyć w kuchni sól :)
OdpowiedzUsuńJa to nie lubię za dużo ziół używać do dań, przeważnie psują mi wtedy smak dań, bo za bardzo niektóre zioła w nich przebijają :P Tych przedstawionych przez Ciebie chyba nawet nie znam pod względem smaku (ale wstyd) :D U mnie gotuje mój facet, więc w sumie do końca nie wiem jakich przypraw używa, ale w domu nie zauważyłam, aby gdzieś w szufladzie te były :)
OdpowiedzUsuńnie używałam jeszcze cząbru.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przyprawy pyszne. :-)
OdpowiedzUsuńJa również. :)
Usuńprzyprawy nadają daniu całkiem nowego smaku :D
OdpowiedzUsuńDania wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPychotki :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) i jak sie tu odchudzic:)
OdpowiedzUsuńmniam cząbera bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńOjej pierwszy raz widzę te przyprawy ;)
OdpowiedzUsuńha ja też !
Usuńsmakowicie tutaj!
OdpowiedzUsuńLubię przyprawy, ale większości nadal nie znam, jak teraz zauważyłam ;)
OdpowiedzUsuń