30.9.15

Podkreślamy smak naszych dań z przyprawami ELDORADO :)

Hej kochani :) 
Nie wiem czy u Was  też tak jest ale w naszym domu nie możemy obyć się bez mnóstwa przypraw. Odkąd przekonałam mamę abyśmy używali mniej soli w naszej kuchni zagościły rozmaite przyprawy, które z powodzeniem zastępują nam słony smak. Ostatnio nawiązana współpraca ze sklepem Eldorado Przypraw bardzo nas ucieszyła, ponieważ w asortymencie sklepu napotkałyśmy na wiele ciekawych przypraw, których nie miałyśmy jeszcze okazji wypróbować w naszej kuchni :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam trzy z nich, które swoim uniwersalnym zastosowaniem podbiły nasze serca :)
 <!>


Zapraszamy :)




Cząber zapachem przypomina kminek, jednak jest delikatniejszy i bardziej subtelny. Świetnie sprawdza się do łagodnych dań, ponieważ zawiera trochę pikanterii, która podkręca smak naszego dania.
Cząbru użyłyśmy do przyprawienia fasolki po bretońsku oraz farszu do naszych pierożków :) Dzięki temu smak fasolki zyskał na wyrazistości a w farszu smak pieczarek i kapusty zyskał delikatnego grzybowego posmaku.


Zaintrygowane nazwą oraz zawartością aż 18 ziół w swoim składzie  przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza podbiła nasze kubki smakowe dodana do farszu na pierogi oraz sosu pieczarkowego serwowanego do kopytek. Dodatek kurkumy,imbiru i kozieradki nadaje lekko orientalnego smaku  daniom ale równoważą go bazylia, majeranek oraz czosnek i cebula.  



Ostatnią z przypraw jaką chcemy Wam przedstawić w dzisiejszym wpisie jest estragon. Przyprawa ta bardzo przypadła nam do gustu dodawana do warzyw oraz jajecznicy :) Posiada lekką goryczkę jednak nie jest ona w daniach wyczuwalna za to aromat korzenno-ziołowy jak najbardziej. Estragon wspomaga trawienie, świetnie sprawdza się do dań kapustnych dlatego też również wylądował w naszym farszu do pierogów :) Pamiętajcie aby estragon dodawać na końcu gotowania, ponieważ nie powinno się go już gotować  :)

Zachęcamy Was do odwiedzenia strony producenta, w ofercie sklepu Eldorado Przypraw znajdziecie również herbaty, suplementy diety, żywność ekologiczną, miody oraz artykuły masarskie.
 <!>

Strona na Facebooku

Pozdrawiamy,
Jola i Justyna


14 komentarzy:

  1. Chętnie bym wypróbowała ich przypraw, uwielbiam aromatyczne dania i też staram się ograniczyć w kuchni sól :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to nie lubię za dużo ziół używać do dań, przeważnie psują mi wtedy smak dań, bo za bardzo niektóre zioła w nich przebijają :P Tych przedstawionych przez Ciebie chyba nawet nie znam pod względem smaku (ale wstyd) :D U mnie gotuje mój facet, więc w sumie do końca nie wiem jakich przypraw używa, ale w domu nie zauważyłam, aby gdzieś w szufladzie te były :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie używałam jeszcze cząbru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie przyprawy pyszne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. przyprawy nadają daniu całkiem nowego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam :) i jak sie tu odchudzic:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej pierwszy raz widzę te przyprawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię przyprawy, ale większości nadal nie znam, jak teraz zauważyłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są i nie będą przekazywane innym podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.

Copyright © 2016 Polka gotuje i się maluje , Blogger