6.9.15

"Kremówka Polki"

Witajcie kochani!
Dzisiaj na osłodę tych deszczowych dni, które nawiedzają ostatnio różne rejony Polski zapraszam na "Kremówkę Polki" :) Ciasto wychodzi bardzo podobne do francuskiego, jednak jego wykonanie jest sto razy szybsze i łatwiejsze:) 



Składniki
ciasto:
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki suszonych drożdży 
4 łyżki śmietany
krem:
1 litr mleka
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
dodatkowo:
cukier puder do dekoracji


Wykonanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy razem z margaryną.Dodajemy drożdże i śmietanę.Zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na 30 minut.Wykładamy na blaszkę od piekarnika i pieczemy 20 min. w temp.200 st.C na złoty kolor. Uważajcie przy wyjmowaniu, ponieważ ciasto jest bardzo kruche. Po wystygnięciu kroimy na 2 części.
Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną ,żółtka oraz 1/2 szklanki mleka zmiksować.Pozostałą część mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać zmiksowaną masę, chwilę pogotować aż masa zgęstnieje (uważajcie bo masa lubi się przypalić! ). Odstawiamy do wystygnięcia.Masło ubić na puch i dodawać stopniowo przestudzoną masę budyniową.Gotowym kremem przekładamy ciasto. Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.



Smacznego! :)

Pozdrawiam,
Jola   

11 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Kremówki jem rzadko, ale takiej bym nie odmówiła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie ! Szkoda że nie mam cierpliwości do robienia takich ciast.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja z przymusu od 1,5 roku ogarniam kuchnie bezglutenowa :) zastanawiam sie, na ile ten przepis mozna by bylo zmodyfikowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym, kiedy planujesz następną robić? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko poszła więc chyba w niedługim czasie :)

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz <3

Copyright © 2016 Polka gotuje i się maluje , Blogger