Witajcie kochani!
Dzisiaj na osłodę tych deszczowych dni, które nawiedzają ostatnio różne rejony Polski zapraszam na "Kremówkę Polki" :) Ciasto wychodzi bardzo podobne do francuskiego, jednak jego wykonanie jest sto razy szybsze i łatwiejsze:)
Składniki
ciasto:
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki suszonych drożdży
4 łyżki śmietany
krem:
1 litr mleka
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy razem z margaryną.Dodajemy drożdże i śmietanę.Zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na 30 minut.Wykładamy na blaszkę od piekarnika i pieczemy 20 min. w temp.200 st.C na złoty kolor. Uważajcie przy wyjmowaniu, ponieważ ciasto jest bardzo kruche. Po wystygnięciu kroimy na 2 części.
Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną ,żółtka oraz 1/2 szklanki mleka zmiksować.Pozostałą część mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać zmiksowaną masę, chwilę pogotować aż masa zgęstnieje (uważajcie bo masa lubi się przypalić! ). Odstawiamy do wystygnięcia.Masło ubić na puch i dodawać stopniowo przestudzoną masę budyniową.Gotowym kremem przekładamy ciasto. Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Pozdrawiam,
Jola
ale apetyczna! :D
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś - pychota!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kremówki :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Kremówki jem rzadko, ale takiej bym nie odmówiła. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ! Szkoda że nie mam cierpliwości do robienia takich ciast.
OdpowiedzUsuńja z przymusu od 1,5 roku ogarniam kuchnie bezglutenowa :) zastanawiam sie, na ile ten przepis mozna by bylo zmodyfikowac ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, kiedy planujesz następną robić? :D
OdpowiedzUsuńSzybko poszła więc chyba w niedługim czasie :)
Usuńdawaj kawała:D
OdpowiedzUsuń