Hej!
Lubicie eksperymenty w kuchni? My bardzo, dlatego z przyjemnością w ostatnim miesiącu testowałyśmy mąkę jaglaną, którą otrzymałyśmy od sklepu Bioindygo.pl w naszych słodkich wypiekach. Mąka jaglana jest trochę "trudnym" składnikiem, bo niesamodzielnym, tzn. należy mieszać ją z innymi mąkami, ponieważ bardzo chłonie wilgoć i wypieki wykonane tylko z jej użyciem mogą być bardzo suche i twarde.
Do czego wykorzystałyśmy mąkę jaglaną i jakie otrzymałyśmy efekty?
Zapraszamy :)
Mąka jaglana właściwości:
Mąka jaglana powstaje ze zmielenia kaszy jaglanej, która jak wiadomo jest skarbnicą cennych dla nas składników odżywczych i witamin. Posiada odczyn zasadowy, dlatego pomaga nam przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.Nie zawiera glutenu.Usuwa nadmiar śluzu z naszego organizmu i pomaga uporać się z kaszlem oraz katarem.Mąka jaglana działa również antydepresyjnie, ponieważ zawarty w niej tryptofan wpływa na nasz dobry humor i poprawia pracę naszego mózgu.Ponadto posiada właściwości antyoksydacyjne, dlatego pozwala zachować nam młodość na dłużej!
A oto dwa przepisy z wykorzystaniem mąki jaglanej:
Ciasto ze śliwkami:
Składniki na ciasto:
25 dag mąki tortowej
15 dag mąki jaglanej
10 dag mąki krupczatki
25 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 cytryna
aromat waniliowy
na masę śliwkową
1 kg śliwek
ok. 4 łyżki cukru
1/3 szkl. wody
cynamon do smaku
Sposób wykonania:
Mąki pomieszać i posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i otartą skórkę z umytej i sparzonej cytryny.Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować 1/2 części ciasta na grubość ok. 1 cm, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem podpiekać przez 15 minut.
Śliwki zagotować z cukrem i 1/3 szkl, wody. Zdjąć pokrywkę, aby masa odparowała, doprawić cynamonem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta.
Upiec na złoty kolor.
Ciasto udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche czekoladowe ciasteczka
Składniki:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki jaglanej
1 duża łyżka oleju kokosowego
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
aromat waniliowy
Jajko ubić, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Formować z ciasta kuleczki i delikatnie spłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut w 180 st. C.
Smacznego!
Mąkę jaglaną możecie zakupić na stronie Bioindygo.pl w cenie 8.87 zł
Wykorzystujecie mąkę jaglaną w swoich wypiekach?
Pozdrawiamy,
Justyna i Jola
Nie wiedziałam, że ma ona tyle korzystnych właściwości, cena całkiem przyzwoita więc chętnie się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńoj zjadlabym coś tak dobrego :)!
OdpowiedzUsuńNie zostało Wam za dużo tych czekoladowych ciasteczek? :D
OdpowiedzUsuńNiestety, znikły szybciej niż je zrobiłyśmy :D
UsuńNie stosowałam nigdy takiej mąki, ja ostatnio robię sobie mąkę z płatków owsianych, mielę je w młynku i mąka gotowa :D
OdpowiedzUsuńpycha :D
OdpowiedzUsuńMnie fascynują inne maki i chętnie bym zaczęła je wypróbowywać
OdpowiedzUsuńJaglana maka bardzo zdrowa
OdpowiedzUsuńZdrowo i to na plus :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy! Nigdy nie miałam mąki jaglanej
OdpowiedzUsuńChyba skocze po taka do sklepu
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, a jaglanki unikam - ryżowa mi najlepiej podchodzi :)
OdpowiedzUsuńMąki jaglanej jeszcze nie stosowałam:)
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !