1.1.16

Ciasto Rafaello :)

Cześć kochani!
Ja tam, udała się szampańska zabawa? Dzisiaj mamy dla Was przepis na ciasto Rafaello, które gościło u nas pierwszy raz, chociaż ochotę, aby go zrobić miałyśmy już od dłuższego czasu :)
Przepis nie jest skomplikowany a wykonanie jest banalnie proste :) 




Zapraszamy:)



Składniki:
Ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
2/3 mielonych migdałów
12 dużych jajek
2 cukry waniliowe 
aromat śmietankowy
Krem:
700 ml śmietany kremówki
100 ml mleka kokosowego
300 g wiórków kokosowych
250 g białej czekolady 
Dekoracja :
ok.150 g wiórków kokosowych


Sposób wykonania:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać razem z migdałami. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypywać stopniowo do jajek, cały czas miksować, aby nie powstały grudki, dodać aromat śmietankowy.
Ciasto piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st.C, przez ok.40 minut.Ciasto przestudzić i delikatnie przekroić w poziomie na trzy części.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać śmietanę, dokładnie wymieszać,Dodać mleczko do masy a następnie schłodzić ją w lodówce przez ok. 30 minut. krem ubić na jednolitą masę, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, aby równomiernie się rozprowadziły. Przełożyć ciasto kremem, posmarować wierzch ciasta kremem oraz jego boki a następnie udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)

A u Was jakie ciasta gościły na stole w te Święta oraz Sylwestra?

Szczęśliwego Nowego Roku! :)

Pozdrawiamy,
Jola i Justyna

19 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto!
    U mnie tradycyjnie- sernik, śniegowy, piernik i słonecznikowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To narobiłaś mi smaka, bo wygląda obłędnie ^^ Ps. u mnie w domu tarta z białą czekoladą i jagodami, a w zasadzie kawałek, który pozostał

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto, lubię kokosowe smaki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja teściowa robiła swego czasu - to było niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smacznie wyglądające ciasto ;) aż ślinka cieknie na sam widok ;)

    obserwuję bloga i pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak byłam mała to moja mama często je robiła a ja się wściekałam, bo nie cierpiałam wiórek kokosowych. Teraz smaki mi się zmieniły i chyba będę musiała je upiec.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham to ciasto. Ja robię troszkę inaczej ale Twoje wygląda obłędnie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja znam trochę inny przepis na Rafaello, krem jest raczej też taki, ale ciasto jest czekoladowe i ten krem jest na topie, jakby snieg :D

    OdpowiedzUsuń

Dodając komentarz na blogu przekazujesz mi swoje dane osobowe, które są odpowiednio chronione i pozostają poufne. Twoje dane osobowe nie są i nie będą przekazywane innym podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.

Copyright © 2016 Polka gotuje i się maluje , Blogger