Cześć kochani!
Ja tam, udała się szampańska zabawa? Dzisiaj mamy dla Was przepis na ciasto Rafaello, które gościło u nas pierwszy raz, chociaż ochotę, aby go zrobić miałyśmy już od dłuższego czasu :)
Przepis nie jest skomplikowany a wykonanie jest banalnie proste :)
Zapraszamy:)
Składniki:
Ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
2/3 mielonych migdałów
12 dużych jajek
2 cukry waniliowe
aromat śmietankowy
Krem:
700 ml śmietany kremówki
100 ml mleka kokosowego
300 g wiórków kokosowych
250 g białej czekolady
Dekoracja :
ok.150 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać razem z migdałami. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypywać stopniowo do jajek, cały czas miksować, aby nie powstały grudki, dodać aromat śmietankowy.
Ciasto piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st.C, przez ok.40 minut.Ciasto przestudzić i delikatnie przekroić w poziomie na trzy części.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać śmietanę, dokładnie wymieszać,Dodać mleczko do masy a następnie schłodzić ją w lodówce przez ok. 30 minut. krem ubić na jednolitą masę, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, aby równomiernie się rozprowadziły. Przełożyć ciasto kremem, posmarować wierzch ciasta kremem oraz jego boki a następnie udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
A u Was jakie ciasta gościły na stole w te Święta oraz Sylwestra?
Szczęśliwego Nowego Roku! :)
Pozdrawiamy,
Jola i Justyna
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńU mnie tradycyjnie- sernik, śniegowy, piernik i słonecznikowy :)
Robię u siebie często :)
OdpowiedzUsuńTo narobiłaś mi smaka, bo wygląda obłędnie ^^ Ps. u mnie w domu tarta z białą czekoladą i jagodami, a w zasadzie kawałek, który pozostał
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze i najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, lubię kokosowe smaki. :-)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robiła swego czasu - to było niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńmoje ulubione!
OdpowiedzUsuńCzęsto je robię :)
OdpowiedzUsuńach i och:D
UsuńZnam i lubię :)
OdpowiedzUsuńMusze kiedyś spróbować tego ciasta :D
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
Ale smacznie wyglądające ciasto ;) aż ślinka cieknie na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńobserwuję bloga i pozdrawiam! ;)
Jak byłam mała to moja mama często je robiła a ja się wściekałam, bo nie cierpiałam wiórek kokosowych. Teraz smaki mi się zmieniły i chyba będę musiała je upiec.
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto. Ja robię troszkę inaczej ale Twoje wygląda obłędnie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńJa znam trochę inny przepis na Rafaello, krem jest raczej też taki, ale ciasto jest czekoladowe i ten krem jest na topie, jakby snieg :D
OdpowiedzUsuń