16.5.15

Watruszki czyli "Mój Ulubiony" serek z Wielunia w bułeczkach :)

Hej kochani :)
Jak spędzacie weekend? My bardzo aktywnie, na zakupach,udało nam się kupić kurtkę wiosenną i bluzkę na promocji w Reserved -40% :) 
Ostatnio nawiązałyśmy współpracę ze Spółdzielnią Dostawców Mleka w Wieluniu do testów otrzymałyśmy twarożek kanapkowo-sernikowy w trzech gramaturach 200 g,450 g oraz 1kg. Dzisiaj przedstawiamy Wam efekty naszych testów czyli przepis na Watruszki-rosyjskie bułeczki z serem :)
Zapraszamy :)


O firmie:
Spółdzielnia Dostawców Mleka to zakład o ponad 70-cio letniej tradycji. Jest jednym z większych zakładów branży mleczarskiej województwa łódzkiego.Posiada nowoczesne wyposażenie zarówno techniczne jak i technologiczne.W Spółdzielni Dostawców Mleka ściśle przestrzegane są standardy ISO 9001 i HACCP co gwarantuje produkt bezpieczny i zdrowy.
Poprzez eksport mleka w proszku SDM znana jest nie tylko w Europie ale również na wielu rynkach świata.SDM posiada nowoczesne wyposażenie zapewniające produkcję wyrobów najwyższej jakości. Jednym z priorytetów w działaniach spółdzielni jest wysoka jakość surowca, którą uzyskuje się poprzez organizowanie stacji schładzania mleka, instalowanie na szeroką skalę zbiorników do schładzania u indywidualnych dostawców oraz prowadzenie badań surowca najnowocześniejszym sprzętem laboratoryjnym. SDM wciąż unowocześnia technologie i inwestuje w urządzenia i linie technologiczne. Na szczególną uwagę zasługuje najnowocześniejsza w Polsce linia do wytwarzania masy twarogowej metodą ultrafiltracji.


"Mój Ulubiony"
Twarożek kanapkowo-sernikowy
Naturalny twaróg uzyskany dzięki najnowszej technologii produkcyjnej, pozwalającej na zachowanie najcenniejszych składników mleka, tj.: białka, wapnia, witamin z grupy B.
Nie zawiera dodatków smakowych, dzięki czemu jest doskonałą bazą do przyrządzania różnego rodzaju past, sałatek, sosów, dipów itp.
Opakowania są bardzo praktyczne,mniejsze pojemniczki zabezpieczone są dodatkowo sreberkiem.
Twarożek ma gęstą konsystencję ale łatwo się rozsmarowuje np.na kanapkach.Idealny do pieczenia :)
Skład i wartości odżywcze:

Wzorowy :) Nie posiada żadnych zagęstników ani dziwnych dodatków.
Postanowiłyśmy przetestować twarożek tak jak najbardziej lubimy czyli na słodko w pieczeniu :)
Swoją rolę spełnił znakomicie,nie był zbyt rzadki co w przypadku twarożku z wiaderka czasami się zdarza.Konsystencje ma bardzo gładką, nie wymaga dodatkowego mielenia co oczywiście jest bardzo praktyczne :) Jest pyszny również wymieszany z rzodkiewką,szczypiorkiem lub papryką.Można zajadać się nim także po dodaniu cukru i wanilii na słodko :)


Watruszki-rosyjskie bułeczki z serem :)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki typ 500
1 margaryna Bielska
5 żółtek
3/4 szkl.cukru
2 paczki suchych drożdży Delecta
ok.0,5 l mleka
aromat rumowy
1 łyżka octu
Nadzienie twarogowe:
1 kg twarogu kanapkowo-sernikowego "Mój Ulubiony" Wieluń
ok.40 dag cukru
ok.0,5 szkl. mleka
starta skórka z dwóch cytryn
aromat cytrynowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
1/2 margaryny Bielskiej
12 dag cukru
aromat waniliowy
ok.25 dag mąki
Wykonanie:
Ciasto.
Wymieszać mąkę z drożdżami,zrobić dołek w środku dodać żółtka,cukier,ciepłe mleko.Wymieszać w dołku aż do rozpuszczenia cukru.Zagarnąć resztę mąki i wyrobić ciasto,dodać rozpuszczoną,ostudzoną margarynę.Dodać łyżkę octu i aromat.Starannie wyrobić na gładkie ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Nadzienie twarogowe:
Wymieszać twaróg z mlekiem,cukrem,skórką cytrynową i aromatem.Dodać mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać.
Kruszonka:
Połączyć cukier z margaryną i aromatem następnie z mąką tak aby powstały malutkie okruszki.

Z wyrośniętego ciasta robimy rulon,kroimy go na 2 cm kwadraciki(1),którym nadajemy kształt kulki(2).Odstawiamy aż podwoją swoją objętość.
                                                       1.                                 2.
W kulce robimy dołek szklanką (3) i wypełniamy nadzieniem twarogowym przy pomocy szprycy cukierniczej (4).Odstawiamy znów do wyrośnięcia.
                               3.                                                                       4.

Gdy podrosną smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok.15 min.



Smacznego :)

Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu bardzo serdecznie dziękujemy za możliwość przetestowania twarożku :)

Zachęcamy również do odwiedzenia strony producenta:
oraz strony Facebooku


Pozdrawiamy,
Jola i Justyna





20 komentarzy:

  1. Ale wyglądają smakowicie <3 a serek widać ,że zdrowy chętnie go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja córa uwielbia takie bułeczki byłabu zachwycona Twoimi

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm uwielbiam takie na sniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ten serek, a przepis muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki, uwielbiam serniczki

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zgłodniałam! Wyglądają przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak smakowicie to wygląda, że aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, aż się zrobiłam głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem dumna z moich rodzinnych, wielunskich stron kiedy widzę takie posty! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skład marzenie, niestety nigdy go na oczy jeszcze nawet nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale słodko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie byśmy się wprosili, wygląd niesamowity, a smak z pewnością również.... jak nie lepszy!!!:):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz <3

Copyright © 2016 Polka gotuje i się maluje , Blogger