4.4.15

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych cz.2

Witajcie Kochani!
Tak jak pisałyśmy wczoraj dzisiaj przychodzimy do Was z drugą częścią naszych przygotowań do Świąt :) Koszyczek już u nas poświęcony więc pozostało nam tylko podzielić się z Wami smakołykami i świętować.
Zapraszamy :)




"Mazurek z masą kajmakową i pomarańczową"
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
180 g margaryny
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
łyżka octu
aromat waniliowy
Masa pomarańczowa:
100 g skórki pomarańczowej
250 g konfitury z pomarańczy
ok.50 ml wody
Masa kajmakowa:
puszka masy kajmakowej ważne żeby była to gęsta masa bo rzadka może wypływać nam z Mazurka
Na wierzch 
60 g siekanych orzechów ziemnych niesolonych
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Ciasto:
Na stolicy zmieszać dwie mąki i zrobić dołek.Do środka dodać cukier puder żółtka ocet sól aromat i margarynę.Rozgnieść margarynę aż się połączą składniki,zarobić ciasto skrobką. Schłodzić pół godziny w lodówce,rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp.190 st.C przez 20 min.
Masa pomarańczowa:
W rondelku wymieszaj skórkę i konfiturę oraz 50 ml wody, dusić na małym ogniu 10 min. często mieszając.

Upieczony spód ciasta odstawić do wystygnięcia, później rozprowadzić na nim masę kajmakową następnie masę pomarańczową. Udekorować wierzch orzechami i polać rozpuszczoną czekoladą.


"Makowiec"
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
25 dag masła
1 torebka suchych drożdży
25 dag cukru
4 żółtka
ok.1 szkl mleka
ocet
20 dag rodzynki
Masa makowa:
25 dag maku
15 dag cukru
2 łyżki miodu
15 dag masła
2 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
skórka pomarańczowa
aromat migdałowy

Wykonanie:
Ciasto:
Wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami,Dodać żółtka,ciepłe mleko, cukier, pół kostki rozpuszczonego masła.Wyrabiać.Dodać resztę masła, skórkę pomarańczową,ocet i rodzynki.Wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta.Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Masa makowa:
Ugotowany i odsączony mak,wysuszyć,zmielić.Dodać cukier,jajka,mąkę,aromat,skórkę pomarańczową i miód.Wyrobić masę, powinna być lepka i kleista w razie potrzeby dodać jajko.
1.

2.


3.




Ciasto podzielić na 4 części rozwałkować je na prostokąty (1) a następnie wyłożyć na nie masę makową i rozsmarować (2).Zwinąć w struclę i przełożyć na papier pergaminowy owinąć nim struclę zostawiając ok 2 cm luzu (3).Pozostawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok.20 - 30 min. Kiedy nie jesteśmy pewni czy już się upiekła sprawdzamy pukając w struclę powinna ona wydawać głuchy odgłos.



Na koniec małe przypomnienie o trwającym do jutra rozdaniu :) Zapraszamy do udziału :)




Życzymy spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych ! :)

Pozdrawiamy,
Jola i Justyna








6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :)
    Wesołych Świąt dla obu Pań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wygląda pysznie, mazurka chyba kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz <3

Copyright © 2016 Polka gotuje i się maluje , Blogger